WOLNO
Nasiona: pszenica, owies, kukurydza, jęczmień oraz pestki słonecznika i dyni .
Warzywa: marchew, burak, rzepa, brokuła, endywia, szpinak, liście kalafiora, pietruszka, brukselka, pomidor, seler, rzodkiewka, ogórek zielony, cukinia, kalarepa, dynia, cykoria, papryka, szparagi, kalarepa.
Owoce: jabłko, gruszka, winogrona, morele, brzoskwinia, truskawki, banan, malina, arbuz, melon, wiśnia, czereśnia, figa, awokado, żurawina.
Zioła: krwawnik pospolity, gwiazdnica pospolita, starzec zwyczajny, koniczyna, mniszek pospolity, tasznik pospolity, liście maliny.
Inne: rodzynki, gotowane jajko, ciasto owocowe, ser żółty, żółtko i białko z jajka kurzego, herbatniki, zielona trawa, koniczyna, siano, liście i kwiaty mniszka lekarskiego (mlecza), bułka, twardy chleb, twaróg, jogurt naturalny,śmietana, mączniki, chrząszcze, świerszcze, szarańcze, biały ser.
Podkreślone oznaczają: w małych ilościach.
Do ścierania zębów mogą służyć gałązki z drzew owocowych (jabłoni czy gruszy).
NIE WOLNO
Sałata, orzeszki solone, słodycze, gotowane jarzyny, surowe ziemniaki, fasola, cebula, czosnek, ostra papryka, rabarbar, groch, migdał, pomarańcaz, grejpfrut, papaja, kiwi, cytryna, pomelo, mandarynka.
Galęzie oleandra, akacja, bez, buk, dąb, cis, jałowiec, kasztan, klon (wszystkie odmiany), lipa, miłorząbolcha, sosna, śliwa, świer,k tuja, wiśnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz